Περί  της δημοσιογραφικής δεοντολογίας

Του Γιάννη Μ. Γαβριλάκη

Αρκετές  φορές έχω προβληματιστεί σοβαρά αν η ειδησεογραφία των μεγάλων ΜΜΕ (τηλεοπτικά κανάλια, Ρ/Σ, έντυπος Τύπος) στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και της στοιχειώδους δεοντολογίας που θα έπρεπε να τηρούν, κρατώντας έστω τα προσχήματα (όρος που σίγουρα δεν με εκφράζει ούτε τον δικαιολογώ)!

Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν  «κατευθυνόμενες γραμμές ροής των ειδήσεων»;

Υπηρετούν ή δεν υπηρετούν οι μεγαλοδημοσιογράφοι,, των πρωϊνάδικων ή των κεντρικών δελτίων ειδήσεων, τις επιταγές των ιδιοκτητών καναλαρχών;

Γίνεται σεβαστός ο κώδικας δημοσιογραφικής δεοντολογίας ή απλά οι δημοσιογράφοι γνωρίζουν τη «γραμμή του σταθμού» και …. προσαρμόζονται κατά το δοκούν;

Σε διαμαρτυρίες τηλεθεατών, πέρυσι,  σε παρουσιαστή πρωϊνής εκπομπής σε τηλεοπτικό σταθμό, για την μη παρουσίαση σοβαρού πολιτικού γεγονότος, και για το αν αποκρύφτηκε σκόπιμα η είδηση, ο δημοσιογράφος απάντησε: «Κάνω την δουλειά μου και δεν δέχομαι  ότι υπηρετώ κατευθυνόμενες ειδήσεις και ότι ο καναλάρχης μας (τον ονομάσε)  παρεμβαίνει στο έργο μου»!

Σήμερα (16/12/2021) στα πρωτοσέλιδα των αθηναϊκών εφημερίδων παρατηρεί ο αναγνώστης τεράστιες αποκλήσεις στις προβολές μιας σημαντικής είδησης, αυτής των αποκαλύψεων της μελέτης Τσιόδρα & Λύτρα!  

Οι της μιας πλευράς (δημοσιογραφία) έχει πηχυαίους πρωτοσέλιδους τίτλους, για το μείζον αυτό θέμα που αφορά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, και η άλλη πλευρά έχει διόλου τα θέμα ή σε μονόστηλο!

Εδώ τοποθετώ μια εικόνα μπροστά μου και αναλογίζομαι εάν είχαμε κυβέρνηση με Τσίπρα Πρωθυπουργό και ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας για την πανδημία έβγαζε στη δημοσιότητα τέτοια έκθεση που αποκαλύπτεται ότι «από τον Μάιο υπήρχε μελέτη ειδικών που προέβλεπε αυξημένη θνητότητα αν δεν ληφθούν μέτρα …. κλπ» και πρότεινε ΑΠΟ ΤΌΤΕ να βελτιωθεί το σύστημα υγείας, το Ε.Σ.Υ.!

Επίσης εάν είχε ειπωθεί η αναλήθεια του Πρωθυπουργού (εν προκειμένω του σημερινού)  σε σχέση με τη θνητότητα εντός ΜΕΘ και εκτός ΜΕΘ!!

ΤΟΤΕ θα ήταν σίγουρο (το έχουν αποδείξει άλλωστε στο παρελθόν) ότι ΟΛΑ ΤΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ, ΟΙ Ρ/Σ ΚΑΙ Ο ΕΝΤΥΠΟΣ ΤΥΠΟΣ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΟΛΟΗΜΕΡΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΩΝΤΑΣ ΤΟΝ …. ΑΝΑΛΓΗΤΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ!! (Εν προκειμένω τον υποτιθέμενο κ. Τσίπρα).

Τώρα; ΑΚΡΑ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΣΙΩΠΗ!! 

Εδώ λοιπόν πρόκειται για συνειδητές επιλογές των επιτελείων των τηλεοπτικών σταθμών για απόκρυψη σοβαρότατων παραλείψεων σε ειδήσεις που ΑΦΟΡΟΥΝ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΩΝ!! 

Οι αποκαλύψεις της μελέτης  – έκθεσης  Τσιόδρα & Λύτρα και η συνειδητή υποβάθμιση της από τα ΜΜΕ είναι ένα κορυφαίο παράδειγμα ότι έχουν εμπλέξει ακόμα και ικανούς δημοσιογράφους στην απομάκρυνση τους από τις ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ!! 

Όμως, όταν τα ΜΜΕ αποσιωπούν συνειδητά ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ τότε  ΔΕΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΝ ΤΟΝ ΡΟΛΟ τους, αλλά ΥΠΟΣΚΑΠΤΟΥΝ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  ΚΑΙ ΤΗ ΧΩΡΑ! 

Αν είχε θωρακιστεί το ΕΣΥ θα είχε αποφευχθεί το 1/3 των θανάτων (Η πρόταση ακούγονταν επί πολλούς μήνες από τα στόματα έγκριτων ιατρών (νοσοκομειακών στις Μ.Ε.Θ. και άλλων), από την αντιπολίτευση και από τον Παύλο Πολάκη με επιμονή στην προμήθεια και χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων).

Ενώ ο Πρωθυπουργός έλεγε, αναληθώς ότι: «ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ»!!

Η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα που λέει ότι 7.500 πολίτες πέθαναν τζάμπα και ότι 9 στους 10 που διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ πεθαίνουν, είναι ένα σοβαρό θέμα και πιθανολογώ ότι δεν θα το προσπεράσει άκριτα η δεοντολογική δημοσιογραφία, η Δικαιοσύνη και η δημοκρατία μας. 

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί